Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 17.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden, særlig der fokksnøflakene er tynne og myke.

Skredfarevurdering

Snøskredfaren forventes å avta noe. Det forventes nå at det generelt skal stor tilleggsbelastning til for å løse skred i fokksnøen fra mandag og tirsdag, men vær oppmerksom der fokksnøen er myk og tynn som i og rundt skoggrensen. Her vil det være lettere å løse den ut, men flakene blir gjerne mindre.
Snøskredfaren vurderes til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. januar 2018

Mandag blåste det hardt samtidig som det snødde. Under tirsdagens snøfall var det mindre vind. Mest nedbør har kommet lengst nord i regionen mot Jostedalsbreen. Under nysnøen fra tirsdag finnes det harde flak av fokksnø etter uværet mandag. Det gamle snødekket fremstår som generelt stabilt, og skredproblemet er knyttet til ferske fokksnøflak fra mandag og natt til tirsdag.

Enkelte steder, som på rygger der og der snødekket er tynt, er det observert velutviklede kantkorn. Men dette er foreløpig et begrenset problem knyttet til tynt snødekke. Under tregrensa er det observert lag av begynnende kantkorn rundt skarelag. Disse regnes ikke som noe problem pr. nå.

Det er tirsdag morgen ikke observert noe skredaktivitet siste dager, men sikten har også vært dårlig.

Rim som ble observert i løpet av helgen har nå fått mye vind før nedbøren kom, og dette regnes derfor ikke som et aktuelt problem. Observatør melder mandag om mye vind og noe ny nedbør i Sogndalsdalen. Mest nedbør kom natt til tirsdag i Jostedalen.

Fjellvær

Tirsdag 16. januar 2018

9 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om formiddagen. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende snøgrense tirsdag morgen.

Onsdag 17. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -18 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS